Kilpikonna ja jänis

Tarja Seppälä

Jänis kerskui nopeudellaan ja ketteryydellään. Kilpikonna kuunteli mietteissään ja pohti saako jänis aikaan enemmän pomppiessaan vauhdilla aiheesta toiseen. Kilpikonna kyseli mistä jänis tietää mitä tekee. Jänis vastasi huolettomasti merkkaavansa asiat muistiin ja kaivoi taskustaan rypistyneen lappusen.

Hetken pyöriteltyään lappuaan jänis ilmoitti iloisesti, että päivän agenda on selkeä ”muista skumppa!” ”Aivan…” hämmästeli kilpikonna. Hän avasi salkkunsa, josta otti esiin oman huolellisesti värikoodatun to-do listansa ja kertoi ytimekkäästi mitä työtehtäviä hänen päiväänsä tänään kuuluu. Jänis pyyhkäisi tassullaan moiselle järjestelmällisyydelle ja ilmoitti, että luovuus kuolee nillittämiseen.

Jänis oli niin varma oman tyylinsä erinomaisuudesta, että haastoi kilpikonnan kilpailuun teemalla kumpi saa projektin maaliin aiemmin. Projekti käynnistettiin.

Kumpikin osallistuja eteni tyylillään; kilpikonna määrätietoisesti projektia rakentaen – priorisoiden, aikatauluttaen ja pilkkoen teemoja osatavoitteisiin. Jänis valtavalla alkuinnostuksella, näyttävyydellä ja vauhdikkaalla ideoinnilla. Alkuvauhti oli jopa niin kova, että se uuvutti jäniksen ja hän tarvitsi matkan varrella täydellisiä unia ponkaistakseen jälleen täyteen vauhtiin.

 

Mistä syntyy tärkeysjärjestys?

Jänis ja kilpikonna panostavat omalla tyylillään projektiin. Kilpikonnalla on käytössään to-do -listat, joihin hän on priorisoinut tehtävät harkiten. Tehtävien järjestyksen kilpikonna on työstänyt priorisointisiiloon niin kutsutulla 4D-mallilla, jonka on kehittänyt ystäväni Terhi Lavonen.

  1. Diagnosoi eli tarkastellaan mitä tehtäviä odotetaan ja mitkä tehtävät ovat omassa osaamiskentässä.
  2. Deletoi, jolloin selkeästi poistetaan tehtävät, jotka eivät kuulu tähän projektiosuuteen.
  3. Delegoi/diilaa eli tunnista kuka voi tehdä nämä tehtävät joko paremmalla osaamisella kuin itse tai yhdessä kanssasi lopputuloksen vastatessa tavoitetta.
  4. Do! Nämä tehtävät kilpikonna hoitaa itse ja on tyytyväinen työskentelyyn.

Tärkeysjärjestys syntyy ymmärryksestä mitkä tehtävät ovat tärkeitä ja mitkä kiireellisiä, mitkä tehtävät hoitaa itse ja mitkä delegoi eteenpäin toiselle.  Kun toinen syö haasteen aina päivän aluksi, saattaa toinen käynnistää työminänsä moottorin arkeen juurruttavista rutiineista.

Tiimityössä on tärkeää tiedostaa toimijoiden työtyyliä – kuka on parhaimmillaan rutiineissa, kuka haasteissa ja millä tavalla kannustetaan jokaista yltämään vähintäänkin riittävän hyvään mieluiten parhaimpaansa.

Onneksi kilpikonna ja jänis tunsivat toistensa työtyylit.

 

Entä sinä?

Niin kilpikonna kuin jänis tekevät parhaansa projektin onnistumiseksi niillä voimavaroilla, jotka heillä on käytettävissä juuri nyt. Lopputulos voi olla sama; tehtävien tärkeysjärjestys ja työvälineet määräytyvät kummankin työtyylin kautta.

Kiireenkesyttäjien talossa tärkeysjärjestys on keskittymisen kerroksessa. Anja Kuloveden sanoin tärkeysjärjestys on hallinnan tunteen avain, jota tarvitaan yhä uudelleen joka päivä.  

Mikä kertoo sinulle mitkä tehtävät ovat tärkeitä juuri tänään? Mitkä tehtävät voit diilata ja mitkä deletoida kokonaan? Miten aloitat, ylläpidät ja rajaat työtehtäväsi?

Vastatessasi näihin kysymyksiin pidät huolta omista voimavaroistasi.

 

Tarja Seppälä

työnohjaaja STOry, kouluttaja

oivalluttaja ja ratkaisukeskeinen valmentaja

www.valoanakyvissa.fi

Author

admin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.